Jaką pizzę możesz zamówić w pizzeriach w Nowym Dworze Mazowieckim?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Proces ten trwa od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia używa się wody, mąki, niewielkiej ilości drożdży. Formowanie placków polega na tym, aby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu należy pamiętać, aby grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej spotkamy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Nowym Dworze Mazowieckim. Warto wspomnieć, że wpisano ten rodzaj pizzy w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
Jest to rodzaj pizzy którego charakterystycznym elementem jest brak sosu pomidorowego. Smaruje się ją białym sosem z krowiego mleka. Dodatkami mogą być: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Oczywiście nie może zabraknąć sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto odznacza się większą chrupkością, a jego wyrastanie zajmuje więcej czasu.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Nowym Dworze Mazowieckim? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Nowym Dworze Mazowieckim
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Historia pizzy
Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. W tamtych czasach powstały pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który spopularyzował je jeszcze bardziej. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.
Jak głosi legenda, pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni podał jej nowość, pizzę z mozzarellą. Królowa była nią zachwycona i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.
Popularność tego dania obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została otwarta w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch pizza stała się modna dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.
W dzisiejszych czasach to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Nowym Dworze Mazowieckim. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?