MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Nowym Dworze Mazowieckim. Zobacz miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie się wybrać na lody w Nowym Dworze Mazowieckim?
Gdzie się wybrać na lody w Nowym Dworze Mazowieckim? WS Studio
Przeczytaj, gdzie znajdują się lodziarnie w Nowym Dworze Mazowieckim. Niewątpliwie lody są nieodłącznie związane z wakacjami. Trudno wyobrazić sobie gorący, słoneczny dzień bez tego orzeźwiającego deseru. Przeczytaj kilka ciekawostek o tym przysmaku. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Nowym Dworze Mazowieckim.

Spis treści

Tutaj zjesz lody w Nowym Dworze Mazowieckim

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Nowym Dworze Mazowieckim

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Nowym Dworze Mazowieckim? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Nowym Dworze Mazowieckim?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. Do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Z tego powodu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie mleka i śmietany. To najczęściej sorbety albo lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Gdzie powstały pierwsze lody?

Już w starożytnych Chinach wspominano o deserach z mleka, owoców i lodu. Lodami zajadali się także nieliczni mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Ze względu na konieczność pozyskiwania lodu z wysokich gór był to posiłek wykwintny i rzadko spotykany w formie dzisiejszego sorbetu.

W Renesansie odkryto, że po włożeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym do naczynia z lodem i solą zmrozi się on. Pierwsza lodziarnia pod nazwą Cafe Procope pojawiła się we Francji w 1686 roku.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowydwormazowiecki.naszemiasto.pl Nasze Miasto